Safra kesesi, karnımızın sağ üst kısmında ve karaciğerin alt kısmında bulunan bir organımızdır. Karın bölgesinin sağ üst kısmında, mide bölgesinde ve bazen de sırta vuran bir ağrı hissettiğinizde safra kesesi taşları akla gelmelidir. Safra kesesinde taş görülme oranı yüksektir ve yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır.Ayrıca obezite durumunda ve özellikle kadınlarda safra kesesi taşları oldukça sık görülmektedir. Safra kesesindeki taşlar ağrı dışında safra yollarında tıkanmalar, safra kesesinde iltihaplanmalar gibi pek çok duruma neden olabilir.
Yemek sonrası hazımsızlık şişkinlik gibi hafif şikayetler olabileceği gibi karnın sağ üst bölgesinde beliren şiddetli ağrı, bulantı, kusma, ateş ve iştahsızlık belirtiler de olabilir. Safra kesesindeki taşın keseden ana safra yollarına düşmesi durumda safra yollarının tıkanması sonucu sarılık veya pankreas iltihapları görülebilir.
Safra kesesinde polipler daha nadir görülmekle birlikte yine karın sağ üst tarafında ağrı ile karşımıza çıkabilir. Yada kontroller sırasında tesadüfi olarakta saptanabilir. Özellikle 1 cm den büyük olanlar önem arzetmektedir.
Hem taş hemde poliplerin tek tedavi yolu safra kesesinin taşlarla veya poliplerle birlikte alınmasıdır. Bu ameliyat bugün standart olarak laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılmaktadır. Ancak her kapalı ameliyatta açığa geçiş riski mevcuttur. Bu riskin genel olarak yüzde 5’in altında olduğu söylenebilir. Bu risk erkek hastalarda, daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerde ve acil ameliyatlarda daha yüksektir. Açık ameliyata geçilmesi daha büyük bir yara, ameliyat sonrası daha geç derlenme, yara enfeksiyonu ve fıtığı gibi riskleri de beraberinde getirmektedir. Hoşçakalın….
Doç.Dr.Remzi KIZILTAN